13-04-14 - Moab - Needles Overlook - Anticline Overlook - BlandingToen we deze morgen de gordijnen opentrokken was dit hetgeen we te zien kregen...


Géén 20km-hike dus naar Druid Arch...We hebben immers absoluut geen zin om een ganse dag in de regen (en kou, want vandaag een temperature drop van zo'n 20 graden ten opzichte van gisteren) en kleverige rode modder te ploeteren.
Maar uitstel is zeker geen afstel, we plannen die dus voor de volgende keer dat we hier zijn (allicht januari-februari 2015).  En dát zal mijn oudste zoon (die er de volgende keer misschien ook weer zal bij zijn) allicht niet zo graag horen.  Want wát was hij in december blij dat we ons toen "beperkten" tot Chesler Park...
Maar, eerlijk, ook voor ons is het na alle voorbije, intense, dagen een welgekomen rustpauze...

We maken dan maar van de nood een deugd en gaan ontbijten in Sweet Cravings (rechts op de foto en dus pal naast de deur).  Die staan op Tripadvisor op nummer 1 van alle restaurants in Moab.  Dat moeten we dus eens proberen.  Nou, een écht restaurant is het niet, meer iets voor ontbijt en lunch. Maar zodra je er binnenkomt is het precies of je komt er al jaren.  Een ouder koppel baat het uit en ze geven ons al direct tips om de regendag door te komen.  Daarvan is er wel 1 die ons heel erg interesseert : er blijkt onder de Red Cliffs Lodge (UT-128) een, gratis toegankelijk, museum te zijn over alle films die hier in de omgeving gedraaid werden.  Dat gaan we dus alvast doen vandaag.
We hadden er eigenlijk een ganse dag kunnen blijven zitten en kijken/luisteren/babbelen met  de mensen die er binnen wandelen voor een ontbijt of gewoon een koffie.  Hikers, bikers, jeepers, iedereen met hun eigen verhalen en, typisch Amerikaans, iedereen neemt direct aan de conversatie deel, zelfs al heb je elkaar nog nooit gezien...

We rijden via de, schitterende, UT-128 richting Red Cliffs Lodge.  Althans, dat 'schitterend' weten we uit het verleden (met als absolute hoogtepunt in december 2013) want nu rijden we er langs in echt striemende regen zodat van de rode rotsen niet veel te zien is.  Daar waar de Colorado River in december nog dichtgevroren lag en bedekt met een witte laag sneeuw, is die nu een roest-bruine watermassa die zich snelstromend een weg zoekt en het landschap van de rode rotsen verder uittekent.

Het filmmuseum is wel een aanrader voor iemand die in film geïnteresseerd is en die een beetje tijd over heeft.  Of voor iemand die gewoon eens iets anders wilt zien dat de rode rotsen...

We zijn er zo'n uur blijven kijken naar talloze foto's en memorabilia uit de filmgeschiedenis.  Er speelt ook doorlopend een video waarbij heel wat scènes uit bekende films getoond worden met daarbij de vermelding waar die precies gedraaid werden.  Uiteraard komt Thelma & Louise aan bod,  maar ook The Lone Ranger, Mission Impossible 4 en talloze westerns en avonturenfilms.  Wij vonden het in elk geval meer dan de moeite waard om hier, bij dat slechte weer, even weg te dromen.  Voor iemand die voor het eerst in de streek komt is het misschien boeiend omdat dan weinig plaatsen zullen herkend worden.Daarna rijden we, nog altijd in de regen, terug richting Moab.  Een andere, zeer interessante, plek bij regenweer is uiteraard het Visitor Center.  Meestal loopt men daar eens vluchtig binnen, maar nu maakten we wat meer tijd om er rond te neuzen.

Inmiddels was het al tijd geworden om aan de lunch te denken en dat is in Moab altijd, zonder uitzondering, een slaatje gaan samenstellen in de City Market.  Zelfs in de ijzige decembermaand smaakte dit telkens heerlijk.

Als we terug buitenkomen is het ondertussen gestopt met regenen en er komen meer en meer opklaringen.  Zoals hier zo vaak gaat dit gepaard met schitterende wolkenluchten.  En waar kan men die beter gaan bekijken dan daar waar men zich echt in het hart waant van waar ooit de Big Bang plaatsvond, namelijk The Needles en/of The Maze van Canyonlands NP.  Het is inmiddels al een tijdje geleden dat we er nog waren, maar dit was dé gelegenheid om nog eens naar The Needles Overlook en Anticline Overlook te gaan.

We kozen eerst The Needles omdat deze weg volledig geasfalteerd is terwijl de weg naar Anticline een "graded dirt road" is.  Misschien toch nog maar even laten opdrogen vooraleer we daar overrijden (alhoewel er op 80% van de totale 27km steenslag ligt).

We zien bij The Needles echt de wolkenluchten waarop we gehoopt hadden, met daarbovenop (of eerder "daaronder") het bijna apocalyptische landschap van The Needles District en The Maze District

Beide districts maken deel uit van Canyonlands NP, maar ze zijn zo goed als ontoegankelijk.  Voor bepaalde stukken van The Maze is niet enkel een uit de kluiten gewassen 4x4 verplichte kost, maar bovendien gaat men er best niet alleen naar toe zodat men altijd een backup heeft in geval van problemen.


In tegenstelling tot wat hier meestal het geval is, is het nu zo goed als windstil en nadat we ons slaatje gegeten hebben besluiten we om nog eens met de DJI te vliegen.Daarna rijden we richting Anticline Overlook, maar er verschijnen vóór ons, boven de La Sal Mountains zo'n donkere wolkenluchten zoals we die nog maar zelden gezien hebben.
We twijfelen nog even of we al dan niet gaan verder rijden, maar vermits de wolken zich evenwijdig met ons bewegen en zeker niet onze richting uitkomen rijden we door.


De uitzichten van af Anticline Overlook zijn, zo mogelijk, nóg dramatischer dan bij The Needles, ook al omdat de blauwe kleur van de Potash Texasgulf Evaporation Ponds zo contrasteren met de omgeving.

Potash vindt men hier in grote hoeveelheden onder de grond, waar het sinds meer dan 200.000.000 jaar gevormd werd onder de rotslagen.  Het wordt nu opgegraven en verwerkt door de Texasgulf Potash Companie, aan de overkant van de rivier.  Potash is een grondstof voor meststoffen die in de tuin en in bloembakken gebruikt worden.

Texasgulf Potash Plant.

Van links naar rechts zien we Island in The Sky (Canyonlands NP), Dead Horse Point, Texasgulf Evaporation Ponds, de Colorado River, de Texasgulf Potash Plant en Arches NP.  Wát een uitzicht!


Beneden kijken we op de Lockhart Basin Road Scenic Backway, een dirt road, voor het grootste stuk, alleen toegankelijk voor 4x4.  En we kunnen duidelijk zien dat de Moab Easter Jeep Safari bezig is...Van hieruit kan men zelfs tot bij Arches NP kijken en we zien duidelijk Tunnel Arch, de plek waar we gisteren op de Scenic Drive kwamen vanaf de Klondike Bluffs.


Hopelijk zijn er straks voor deze backpacker geen flash floods...Hier is er, jammer genoeg, geen sprake van vliegen met de DJI.  Er staat immers een zo goed als stormachtige, ijskoude wind en we blijven hier dan ook niet langer dan noodzakelijk.


Op de terugweg, op zo'n 2 mijl van Anticline Overlook, is een korte stop bij Minor Overlook zeker niet over te slaan.Helemaal in de verte Dead Horse Point.


Merkwaardig genoeg waren we bij alle uitkijkpunten weer helemaal alleen. 

Op de terugweg zien we nu en dan de La Sal Mountains piepen tussen de wolken en het is duidelijk dat er daar vandaag bijzonder veel sneeuw bijgevallen is. 

En wat een uitzichten opnieuw, mede dankzij de prachtige wolkenluchten.


Druid Arch was gepland voor vandaag, maar door de weersomstandigheden was dit onmogelijk.  Maar nét door die zelfde weersomstandigheden hebben we nu andere plekken (her)ontdekt zodat het toch weer absoluut een geslaagde dag was.  En...alvast onze benen waren in de wolken met die dag rust...


We komen om 17u30 aan bij het hotel in Blanding waar het stralend blauwe lucht is, maar als we naar het restaurant rijden voor het avondeten komen we in een heuse sneeuwstorm terecht.  Als we terug in de auto stappen na het eten is het... 2°C...

Het weer : rond Moab eerst stromende regen, later opklaringen bij...8°C.  Dus een temperature drop van zo'n 20 graden tov de voorbije dagen.  In Blanding heeft het totaal niet geregend vandaag (10°C).

Overnachting in Super 8
Aantal km gereden : 331

2 opmerkingen:

Marco (AllesAmerika markro) zei

Hoi vakantiegangers,
leuk om jullie weer te kunnen volgen tijdens deze reis.
Hopelijk hebben jullie het slechte weer achter jullie gelaten en schijnt het zonnetje weer.
Goede reis verder en blijf er van genieten.

Groet, Marco.

kalaman zei

Bedankt Marco, en ja hoor, vandaag opnieuw een wolkeloze dag (y). Ben bezig aan het verslag in de hotelkamer in Farmington. We "moeten" vandaag lang opblijven (tot 01u45) voor de Lunar Eclipse.