05-04-14 - Las Vegas - Zion (Kolob Canyon) - Hurricane

In tegenstelling tot alle voorgaande VS-reizen hebben we een "normale" eerste nacht en worden pas om 6u00 voor het eerst wakker, wat toch wel heel erg laat is na een trans-Atlantische vlucht.
Na het bijwerken van de blog en mails vertrekken we om 9u richting Zion NP.  Deze keer wordt het echter niet Zion Canyon, maar wel het noordelijke, en heel wat minder bezochte, Kolob Canyon.
We stoppen onderweg in St-George voor de aankoop van drank en eten en komen rond 12u aan bij Kolob Canyon.  Ondertussen hebben we ons uurwerk een uur moeten doordraaien vermits we de grens tussen Nevada en Utah overgestoken zijn.

We lopen eerst naar goede gewoonte binnen in het Visitor Center, deze keer niet enkel om bepaalde inlichtingen te vragen, maar ook om een nieuwe National Parks Annual Pass aan te schaffen.  Deze geeft ons voor 80 dollar een volledig kalenderjaar onbeperkt toegang tot alle Nationale Parken in de VS.  Als je weet dat een enkel ticketje voor bvb Zion NP al 25 dollar kost, dan is de rekensom snel gemaakt.  Bovendien is het bij de ingang van een park veel makkelijker, gewoon eens de pas tonen en je rijdt zo verder.  Nu hebben ze blijkbaar weer iets nieuws ingevoerd : een houdertje waar de pas (is eigenlijk de grootte van een bankkaart) in past en dit hang je aan de spiegel.  Op die manier zien de Rangers op elk moment (ook bvb op de parkings bij de trailheads) of iemand met alles in orde is.
Naast deze pas moesten we echter nog 2 zaken vragen : ten eerste of we onze waterschoenen zouden nodig hebben voor de hike (Tailor Creek Trail) die we vandaag gepland hadden.  Het antwoord was "nee".  Tweede vraag die we stelden was of de Kolob Terrace Road volledig berijdbaar was.  Ook hier was het antwoord "nee".  Grote stukken zijn blijkbaar nog ondergesneeuwd en er wordt daar nooit sneeuw geruimd.  We hadden dat wel min of meer meegerekend in de voorbereiding, want meestal gaat die maar volledig open vanaf mei.  Bovendien is het, grotendeels, een dirt road.  Dus zelfs als alle sneeuw gesmolten is duurt het nog een tijdje vooraleer die echt "passable" is.

Nadat we onze lunch gegeten hadden rijden we naar het eindpunt van de Kolob Road, die zo'n 5 mijl lang  is.

--> onderstaande video's worden aan 1,5x de werkelijke snelheid weergegeven <--Helemaal op het einde doen we onze eerste, korte, trail : de Timber Creek Overlook Trail.  Althans het is de bedoeling om die direct te gaan doen, maar... ik weet niet wat dat is met ons en Zion, maar de sneeuw is hier nooit ver af.  En niettegenstaande we daarnet nog onze luch aten in een zalig zonnetje bij zo'n 20 graden, begint het hier toch wel ineens te....sneeuwen...
Het is echter heel korte duur en na zo'n 5 minuten schijnt de zon alweer.
Het is een korte trail van zo'n 1 mijl met ook weinig hoogteverschil, ideaal om de benen op te warmen na de winterslaap (althans sinds eind december...).  Op het eindpunt heeft men er een schitterend uitzicht op het South Kaibab plateau tot de North Rim van de Grand Canyon.  De dreigende wolken zorgen voor wat extra pigment.
Daarna keren we terug naar het beginpunt van de Kolob Road voor de eerste echte trail : de Tailor Creek Trail (of Middle Fork of Tailor Creek).De trailhead bevindt zich op zo'n 2 mijl van het Visitor Center.
Het is een vrij makkelijke trail : 2,5 mijl (one-way) en met een hoogteverschil van zo'n 150-200meter.


In totaal moet men zo'n 40 (!) keer door de Taylor Creek (vandaar onze vraag in het VC voor waterschoenen), maar die is nergens diep en overal liggen er voldoende stenen om het zonder natte voeten te kunnen afwerken.Er wordt bij het beginpunt aangegeven dat men er zo'n 4 uur over doet, maar dat is zwaar overdreven, of je moet of bijzonder traag gaan, of bijzonder veel stoppen.  Wij hebben er in totaal, fotostops incluus, zo'n 2,5u over gedaan.
Onderweg zijn er heel wat mooie fotomogelijkheden van de rode rotsen van Zion.

Onderweg komen we ook langs 2 historische cabines : de Larson Cabin (die door de lichtinval een bijzonder fotogeniek beeld oplevert) en de Fife Cabin.  Beiden werden gebouwd in de jaren 1930, dus vóór Kolob Canyon toegevoegd werd aan Zion NP (wat in 1956 gebeurde).

Larson Cabin.


Fife Cabin.


Niettegenstaande de mooie hike is het hem hier toch vooral om de eindestemming te doen : de schitterende Double Arch Alcove.

Het is hem hier immers niet zozeer om de trail zelf te doen, maar wel om de beloning die op het einde volgt :   Double Arch Alcove.  We zijn er op het juiste fotomoment, namelijk als de wanden diep rood kleuren door de weerkaatsende zon op de tegenoverliggende rotsen.
Wij kunnen hier echter niet lang blijven want ineens steekt er een werkelijk stormachtige wind op waarbij de temperatuur echt naar beneden schiet.  De lol is er hier dan ook snel af en we beginnen aan de terugtocht.
Hier op EveryTrail  kan je onze hike zien, inclusief  foto's, afstand, tijd en hoogteprofiel.

Net als we terug bij de auto zijn begint het opnieuw licht te sneeuwen en van de mooie rode rotsen van Zion is binnen de 5 minuten niets meer te zien.


Opnieuw is het echter direct afgelopen en schijnt de zon weer.

Vermits we nu niet de volledige Kolob Terrace Road kunnen rijden besluiten we om het meest zuidelijke stuk te rijden, vertrekkend uit Virgin.
Hier is ze ook geasfalteerd en perfect berijdbaar.  De scenery is, mede dankzij de soms bijzonder donkere, dreigende wolken fantastisch mooi.  We kunnen deze weg echt aan iedereen warm aanbevelen.  Pas echter wel op : je rijdt een stuk door Zion NP (Kolob Canyon) en je hebt dus een toegangsbewijs nodig.  Langs deze weg ligt overigens ook 1 van de trailheads voor de bekende Subway-hike.

Eens we buiten de grenzen zijn van Zion draaien we terug en krijgen opnieuw gans andere uitzichten te zien op de rode rotstorens van Zion.  Wondermooi en, nogmaals, een absolute aanrader.  Tenslotte vraagt dit maar zo'n half uurtje en je ziet Zion eens van een totaal andere kant.

We komen tenslotte om 19u aan in het hotel in Hurricane.  Onze eerste dag is met glans geslaagd...


Het weer :wolken, zon en...zowaar een sneeuwbui in Zion, Kolob Canyon.  Tempertuur variërend van 22°C (Las Vegas) tot 9° in Zion, Kolob (tijdens korte sneeuwbui).

Overnachting in Comfort Inn
Aantal km gereden : 372

6 opmerkingen:

Anoniem zei

Veel plezier deze vakantie , ik heb dit keer geen automatische mail gekregen van jullie verslag terwijl ik sta ingeschreven, staat dit misschien op uit? Gr. Ina

Marianne zei

Prachtige eerste dag! Wij zijn benieuwd naar de rest van de foto's, de Taylor Creek en de Terrace road staan ook op ons programma voor deze zomer.

Martin en Marianne

kalaman zei

Hey Ina, dat komt omdat elke blog een ander web-adres heeft. Dat maakt dat je eigenlijk voor elke blog opnieuw moet inschrijven op de maillinglist. Een beetje vervelend maar mijn fout van in het begin door aan elke pagina een andere link toe te kennen...

kalaman zei

We kunnen het enkel maar aanraden Marianne. Ik denk dat het in de zomer ook best te doen moet zijn. Je bent op vrij grote hoogte en je loopt grote stukken in de schaduw (bomen en diepe canyon). Als er dan ook nog wat water in de Taylor Creek staat dan is dat zowat 40x een leuke afkoeling voor de voeten ;-).

Unknown zei

Opnieuw ingeschreven maar er staat dat ik al ingeschreven ben?? Dan maar de site in de gaten houden.

Daniel (Mrvanilla) zei

Schitterend, ben benieuwd naar de rest van de filmpjes en foto's.